Subvenția la motorină în baza unei cereri pe care fermierii o vor depune lunar la APIA. O schimbare majoră față de sistemul ce funcționează în prezent și în care producătorilor agricoli li se cere să depună solicitarea la APIA doar o dată la trei luni, adică pentru fiecare trimestru al anului. Modificarea care îi va pune pe drum pe fermieri este încă în dezbatere publică și, se pare, a fost propusă fără ca agricultorii, beneficiarii acestui ajutor de stat, să fie consultați în această chestiune.
Pe site-ul Ministerului Agriculturii a fost postat astăzi un proiect de modificare a legislației prin care fermierii vor solicita de luna viitoare ajutor de stat pentru reducerea accizei la motorina utilizată în agricultură. Mai exact, exceptând primul trimestru din acest an – ianuarie, februarie și martie, din aprilie începând, producătorii agricoli vor fi obligați să depună o cerere lunară la APIA dacă doresc să mai încaseze subvenția pentru carburant.
Astfel, actual proiect de hotărâre pentru modificarea și completarea Hotărârii Guvernului nr.1174/2014 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru reducerea accizei la motorina utilizată în agricultură specifică faptul că ”beneficiarii depun cererile de plată lunar, în termen de 15 zile ale lunii următoare lunii pentru care se solicită rambursarea, însoțite de o situație centralizatoare a cantităților de motorină utilizate în luna respectivă, precum și de copii ale documentelor fiscale de vânzare a motorinei emise de vânzători pe numele beneficiarilor”. Documentul propus să intre în vigoare de la 1 aprilie prevede și procedura prin care cererile vor fi centralizate și va fi efectuată plata către fermieri. Banii vor ajunge la beneficiari tot prin virament de la nivelul centrelor județene, iar introducerea cererilor lunare ar lasă loc unui flux mai rapid al sumelor.
”Tot ce pot să spun este că nu am fost consultați în ceea ce privește decontul lunar de motorină. Măsura este unilaterală. Din consultările pe care le-am avut cu colegii din teritoriu considerăm că nu este o măsură care să ne ajute prea mult, ci, din contră, nu face altceva decât să ne ocupe mai mult timp la completarea documentelor și ne pune și pe drumuri lunar, iar fermierii chiar cu treabă, nu au timp de pierdut. Soluția ar fi alta, dar chiar îmi pare rău că nu am fost consultați, noi am luat act de decizia lor. Nu am avut posibilitatea să discutăm cu cei care au avut această inițiativă, care sunt motivele pentru care s-a luat această decizie, care este fundamentul pentru care s-a decis să se vină cu propunerea să mergem lunar să depunem cererea”, a declarat pentru Agrointeligența – www.agrointel.ro Laurențiu Baciu, președintele Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR).
Fermierii își doreau bonuri valorice
LAPAR este organizația care a propus modificarea modului de acordare a subvenției la motorină, însă printr-o altă formă, respectiv prin reintroducerea bonurilor valorice.
”Zilele următoare voi încerca să vorbesc cu domnul ministru Petre Daea, să văd ce a stat la baza acestei hotărâri. Nu am făcut o analiză în teritoriu, nu știm dacă fermierii sunt dispuși să meargă în fiecare lună la APIA cu decontul de motorină. Știu de o inițiativă în care fermierul își dorea altceva, un decont mult mai ușor prin eliberarea acelor bonuri valorice, unde să se regăsească cuprinsă suma. Dacă aceasta este decizia ministerului, fără să fie analizată de noi nu este tocmai ce trebuie. Pentru fiecare decizie pe care MADR o ia ar trebui să consulte în primul rând cu beneficiarii deciziei, asta ar fi recomandarea mea. Așa ar fi normal. Fermierii chiar au treabă și nu știu dacă sunt dispuși să-și piardă timpul prin instituțiile statului. Măsura trebuia să fie alta dacă chiar se dorea un act normativ care să ajute fermierul”, a mai spus liderul LAPAR.
Vă reamintim că suma alocată pentru plata ajutorului de stat în anul 2017 este de 349.425.000 lei și se asigură de la bugetul de stat, în limita prevederilor bugetare aprobate Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale pe anul în curs.
SURSA: AGROINTEL.RO (LINK)