data-cand-incep-platile-APIA-in-zootehnieExclusiv! Data când reprezentanții Ministerului Agriculturii i-au anunțat pe fermieri că vor începe plățile pe zootehnie. Atenție, însă! Pe listele care vor intra prima dată la plată nu se vor regăsi acele exploatații de creștere a animalelor care au fost în eșantionul de control, li s-a spus încă de pe acum crescătorilor de ovine care ieri au stat până noaptea târziu într-o ședință de lucru la Ministerul Agriculturii.

Din câte am aflat și noi, cam de pe 15 martie ar urma să se facă primele plăți la crescătorii care nu sunt în control. La restul, ANSVSA-ul ar fi vrut să controleze animalele în această perioadă dar noi am solicitat o amânare deoarece suntem în plină campanie de fătări și normal că sunt înregistrate și pierderi”, a declarat în exclusivitate pentru Agrointeligența – www.agrointel.ro Ionică Nechifor, Secretarul General al Federației Romovis.

Tot cu prilejul discuțiilor de marți seară, oierii au aflat și care sunt cuantumurile pe cap de oaie la care să se aștepte pentru Campania 2016 de la APIA. Din calculele efectuate până la acest moment, crescătorii de ovine să primească circa 27 de euro pe cap de animal pentru SCZ și 26 de lei pe cap de animal pentru ANT. ”Aceste sume le știm și noi în acest moment dar pe cale oficială încă nu am primit nicio informare”, a mai spus, în exclusivitate pentru Agrointeligența -www.agrointel.ro, Ionică Nechifor, Secretar General al Federației Romovis.

Vă reamintim că începând de luni, APIA a reluat plățile către fermieri pentru subvențiile din Campania 2016. Se achită acum ANT 1 vegetal către 681.000 de fermieri, dar și a doua tranșă din sceheme de bază pe suprafață – SAPS, plata redistributivă, plata pe înverzire, plata pentru tinerii fermieri.

Astfel, APIA face plăți la foc continuu și, în cursul zilei de ieri, a făcut transferuri-record către 205.166 de producători agricoli! Luni după amiază a fost ziua când s-au făcut primele transferuri în contabilitate, fiind vorba despre o primă tranșă în care au intrat 47.905  de fermieri cu suma de 6.782.292 euro. 

Joia trecută Guvernul a aprobat cuantumul pentru ANT vegetal adică 17,72035 euro/ha. În plus, APIA mai plătește subvențiile și fermierilor care au primit avans în luna noiembrie 2015 dar și producătorilor agricoli care nu au intrat la plata avansului, pentru următoarele scheme:

SAPS – Plata unică pe suprafață

  • Se plătește pentru toată suprafața
  • Cuantum stabilit 96,8861 euro/ha 

Plata redistributivă

– pentru 0-5 ha

  • Cuantum stabilit 5,00 euro/ha

– de la 5 ha la 30 ha

  • Cuantum stabilit 48,8554 euro/ha

Plata pentru practici agricole benefice pentru climă și mediu (înverzire)

  • Pentru toată suprafața
  • Cuantum stabilit 57,3714 euro/ha

Plata pentru tinerii fermieri (până în 40 de ani)

  • Pentru primele 60 ha
  • Cuantum stabilit 22,8718 euro/ha. 

 

SURSA: AGROINTEL.RO (LINK)