Agrinatura, companie de producţie agricolă şi furnizor important de materie primă pentru o gamă largă de producători şi procesatori de alimente la nivel european, are drept domeniu principal de activitate cultivarea cerealelor.
A început ca o afacere de familie în Judeţul Teleorman, în anul 1991, iar în anul 2008, an în care a intrat în Grupul Spearhead International, Agrinatura ajunsese deja la 4.200 ha.
În prezent, Agrinatura cultivă aproximativ 11.500 ha de teren în Teleorman, în zonele Piatra, Suhaia, Fântânele, Seaca, Crângu, Frumoasa, Bogdana și Nanov, precum și alte 5.500 ha de teren în Dolj.
Pentru a afla mai multe despre ce înseamnă mai exact Agrinatura pentru agricultura din județul Teleorman, am stat de vorbă cu Alexandru Dragason, directorul general al companiei.
– Domnule Dragason, cum definiți compania pe care o conduceți?
– Foarte pe scurt, Agrinatura este sinonim cu producția agricolă și furnizarea de materie primă pentru producătorii şi procesatorii de alimente, la nivel european. Însă Agrinatura înseamnă mult mai mult de atât, așa că ar fi incorect să mă rezum la o definiție atât de succintă.
Agrinatura a început ca o afacere de familie în Judeţul Teleorman, undeva după Revoluție, în anul 1991, s-a dezvoltat rapid, iar în anul 2008 a intrat în Grupul Spearhead International și a avut oportunitatea de a beneficia de expertiza, cunoştinţele şi resursele unui jucător important pe piaţa agricolă europeană.
În cifre, Agrinatura înseamnă peste 18.000 de ha de teren cultivate în județele Teleorman și Dolj, zone cu sol fertil, pregătit şi adaptat pentru culturile bio, nefiind expus într-un grad ridicat îngrăşămintelor chimice.
În producția agricolă ne concentrăm, în principal, pe cultivarea cerealelor: grâu, rapiţă, porumb, floarea soarelui, orz şi soia.
Un lucru la care țin foarte mult, tocmai pentru că spune multe despre noi și despre modul în care ne desfășurăm activitatea, este faptul că Agrinatura este prima companie din România care a obţinut certificarea GAP, standardul cel mai des utilizat în sectorul agricol pentru a dovedi respectarea normelor şi utilizarea celor mai bune practici în cadrul activităţii desfăşurate. Aceasta este, spun eu, o dovadă clară a preocupării noastre pentru o producţie agricolă sigură şi durabilă, o garanţie a integrităţii şi profesionalismului nostru faţă de clienţi, proprietarii de pământuri şi comunitate.
Creăm constant modalităţi de a ne creşte performanţa. Nu ne mulţumim cu realizările de moment, ci ne bazăm pe ele în călătoria noastră pentru a fi cei mai buni și pentru a stabili noi standarde în industria în care activăm.
– Despre producția agricolă ne-ați vorbit. Ce ne puteți spune despre Agrinatura ca furnizor de materie primă?
– Agrinatura produce şi furnizează cereale ca materie primă pentru o gamă largă de producători şi procesatori de alimente la nivel european și aici vorbim, în principiu, de cereale, respectiv de grâu, rapiţă, porumb, orz, soia.
Clienţii noştri au încredere în noi deoarece ştim cum să realizăm producţii de calitate, folosind tehnologie de ultima generaţie, protejând mediul (substanțe omologate, îngrăşăminte chimice adecvate necesităţii plantei şi solului) şi fiind mereu preocupaţi să ne perfecţionăm în primul rând pe noi, parte umană care pune în mişcare totul.
– Sunteți furnizor de materie primă pentru procesatori importanți din țară și din afara țării. Dispune Agrinatura de medii optime de depozitare a cerealelor?
– Cu siguranță! Suntem conștienți că, alături de terenul agricol și de utilajele de ultimă generație, silozul este o investiție importantă şi pe termen lung în compania noastră, deoarece obiectivul principal al depozitării este menţinerea valorii cantitative şi calitative iniţiale, şi chiar îmbunătăţirea calităţii la materialul destinat pentru însămânţări.
În silozurile Agrinatura asigurăm servicii de preluare, condiţionare şi depozitare a cerealelor în 2 locaţii – silozuri şi baze de recepţie- situate în două judeţe din sudul României. Dispunem de capacităţi de înmagazinare de 17.000 tone în judeţul Teleorman şi 15.000 de tone în judeţul Dolj, având în proiect suplimentarea cu încă 12.000 de tone.
– Un subiect de interes pentru proprietarii de teren agricol este, fără îndoială, arendarea terenurilor agricole. Ce le oferă acestora Agrinatura și de ce ar trebui să facă pasul spre dumnevoastră?
– Pentru proprietarii de teren agricol oferim posibilitatea obţinerii unui venit sigur, fără consum de timp şi resurse suplimentare, printr-un contract de arendă. Aici vorbim, în primul rând, despre un parteneriat stabil cu o companie agricolă solidă, în continuă dezvoltare şi cu o prezență pe termen lung în sectorul agricol, o abordare serioasă şi profesionistă în îngrijirea terenurilor agricole încredinţate nouă pentru utilizare, plata sigură a unei chirii anuale, absenţa cheltuielilor pe care le presupune cultivarea unui teren, precum şi a consumului de timp.
În ceea ce privește arenda, în funcție de zona în care este poziționat terenul agricol, valoarea acesteia este între 700 și 900 kg grâu/ha/an. La o arendă de, să zicem, 800 kg grâu/ha/an (care poate consta în produse, produse și bani sau numai în bani), se adaugă 119 kg grâu/ha/an plus 8 lei/ha/an – impozitul pe venit și contribuția la asigurările sociale de sănătate, pe care Agrinatura le plătește în numele arendașului către organele fiscale competente. De asemenea, impozitul pe teren, cu o valoare de 55 lei/ha/an, este plătit tot de Agrinatura către Consiliul Local. Așadar, proprietarul terenului poate sta liniștit în ceea ce privește taxele și impozitele datorate statului.
– Am înțeles că negociați, în numele arendașilor, cantitatea de pâine pe care oferă unele mori în schimbul grâului. Cum procedați?
– Arendașii aleg să ridice grâul, cantitatea integrală sau numai o parte, sau să trimită grâul către o moară, iar în schimbul acestuia să ridice tichetele pentru pâine. Agrinatura transportă grâul direct la moară, iar arendașul își ridică tichetele și primește o cantitate de pâine în schimbul lor. Pentru arendașii săi, Agrinatura a negociat cu anumite mori o cantitate de pâine mai mare cu 10% față de nivelul oferit de obicei pe piață. Desigur, oamenii ar putea să se întrebe cum de este posibil? Noi le spunem că, la o cantitate mare de grâu pe care o preia moara, noi putem negocia cantitatea de pâine oferită, lucru care nu s-ar întâmpla dacă fiecare arendaș ar merge pe cont propriu la moară.
– Mai beneficiază arendașii Agrinatura și de alte facilități?
– Noi căutăm să venim în ajutorul oamenilor, tocmai pentru că suntem tot timpul în teren și vedem, la fața locului, problemele de care se lovesc.
Am observat, în repetate rânduri, că arendașii noștri întâmpină dificultăți serioase când vine vorba de anumite proceduri legislative. Așa s-a luat și decizia de a veni în sprijinul lor prin acordarea de consiliere în privinţa procedurilor legate de cadastru, intabulare și succesiune, consiliere acordată gratuit.
Și ajutorul de deces, pe care l-am stabilit la o valoare de 400 de lei, acordat pentru titularul de contract, a venit tot ca o modalitate de sprijin pentru familia arendașului.
Noi nu le numim tocmai facilități, ci le vedem, mai degrabă, ca pe niște modalități de a veni în sprijinul arendașilor noștri.
(Violeta Mocanu)